БТА Министърът на здравеопазването д-р  предложи основни насоки за промяна на модела

...
БТА
Министърът на здравеопазването д-р  предложи основни насоки за промяна на модела
Коментари Харесай

Министър Кацаров предложи промяна на модела на здравната система

 БТА Министърът на здравеопазването д-р  предложи съществени насоки за смяна на модела на здравната система. " Искаме да сложим началото на смяна. Здравната система може да работи по-добре. Постигнали сме нужното единодушие върху някои неща. Искаме колкото може по-бързо да започват промени върху настоящия Национален рамков контракт ", уточни той по време на взаимен брифинг с управленията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Българския лекарски съюз (БЛС).

Служебният министър изясни и какви тъкмо промени предлага:

" На първо място ще настоявам да отпаднат лимитите. Това е нещо, което беше въведено 2015 година Няма данни това да е подобрило здравната помощ. Имаме единодушие, че този модел не може да работи. Лимитите са наказване за добре работещите лечебни заведения и премия за лечебни заведения, които пациентите не търсят “, изясни Кацаров.

Друга тематика, която е била разисквана с НЗОК и БЛС, е за промени в цените на медицинските услуги. " Много от тях са образувани лобистки. Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се създадат такива промени, те ще стават още по-дълбоки “, уточни министърът и добави:

" Ще настоявам да се вкарат и коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали пациентът е на 20 или на 90 години, не е едно и също дали има съпътстващо заболяване, или има повече. Това би помогнало да преодолеем и един феномен – да се селектират пациенти “.

Той уточни още, че би трябвало да се прехвърлят повече действия от болничната към извънболничната помощ. " Трябва да можем да реагираме и да променим разпоредбите, по които работим. Това ще разреши същата услуга да се извърши на по-ниска цена, в сравнение с в настоящия миг “, сподели още т
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР